Oznake na objektivih III

Danes zaključujemo serijo blogov o oznakah na objektivih in njihovih pomenih. Za konec nas čakata še Samyang in Tokina,  če vas zanimajo druge znamke kot so Nikon, Canon, Sony, Sigma in Tamron, pa vas lepo vabimo, da si preberete 1. in 2. del bloga.

SAMYANG

 

Samyang je še en proizvajalec objektivov za druge znamke, čeprav morda nekoliko manj uveljavljen kot Sigma in Tamron. Tudi Saymang se sicer podobno kot Sigma fokusira predvsem na kvalitetne fiksne objektive z možnostjo široko odprte zaslonke. Najprej morate ločiti Samyang AF, Samyang MF in Saymang XP leče - prvi imajo avtofokus, drugi manualnega, medtem ko Samyang XP označuje premium linijo manualnih objektivov.

Za razliko od drugih proizvajalcev, Samyang ne komplicira pri oznakah za vrsto avtofokus motorčka in tudi ne izvaja nekega norega marketinga okoli avtofokusa. Pravzaprav imajo Samyang objektivi daleč najmanj raznih oznak. AS (aspherical) označuje, da gre za asferično lečo (posebna oblika leče, ki prerečuje nekatere optične nepravilnosti), ED (extra-low dispersion) enako kot pri Nikonu označuje poseben tip stekla, ki izboljša ostrino in zmanjšuje kromatično aberacijo, MC (Multi-coating), UMC (Ultra Multi Coating) in X-Coating pa označujejo da je leča premazana z različnimi zaščitnimi premazi, ki hkrati izboljšajo kvaliteto slike (razporejeni so po vrsti od najmanj do najbolj kvalitetne vrste premaza). Poleg tega ima tudi Samyang svojo verzijo nano premaza, ki jo označujejo s kratico NCS (Nano-Crystal Coating).

 

Samyang objektivi so zares skopi glede oznak (za razliko od npr. Nikona) - na samem objektivu boste našli le podatek o tem, ali gre za lečo z avtofokusom ali manualnim fokusom, tip bajoneta ter goriščno razdaljo in zaslonko. Sicer pa tako kot pri Canonu tudi tu lahko najdemo rimske številke, ki označujejo generacijo leče.

 

TOKINA

 

Tokina je še en proizvajelec objektivov za druge znamke, ki proizvaja leče tako za Canon, Nikon, Sony, Fujifilm in mikro 4/3 aparate. 

Njihova najbolj standardna linija leč, namenjena za povprečnega uporabnika je označena AT-X (Advanced Technology Extra), medtem ko se bolj profesionalna serija imenuje ATX-ProATX-I (ATX interactive) je Tokinina linija objektivov, ki naj bi omogočala maksimalno interakcijo med fotografom in lečam - nikjer sicer ni točno pojasnjeno, kaj naj bi to pomenilo. Podobno zanimivo ime nosi tudi linija SZ in SZX - S predstavlja satisfaction (zadovoljstvo), Z zest (vnema), X pa nekaj neznanega

 

Za razliko od Samyanga Tokina nekoliko bolj kompleksno označuje motorčke za avtofokus. Poznamo IF (Internal Focus), kjer se ob fokusiranju premikajo zgolj notranji elementi leč, IRF (Internal Rear Focus - enako kot IR, le da se premikajo le zadnji notranji deli leč), FC (Focus Clutch) tip fokusa, kjer je na objektivu obroček, ki ga med fotografiranjem premaknemo naprej ali pa nazaj, da zamenjamo med manualnim in avtomatskim fokusiranjem ...

 

Poleg teh oznak Tokina tako kto Samyang posebej označuje tudi asferičnost leč (AS) in pa MC (Multi Coating)  ter SD (Super-Low Dispersion), ki naj bi preprečeval kromatično aberacijo.

 

Na zgornji fotografiji vidimo objektiv iz linije ATX-I, ki ima goriščno razdaljo 100mm in zaslonko F/2.8. Namenjen je za polnoformatne aparate (kar sklepamo iz oznake FF), gre pa za Macro objektiv. Čeprav na samem objektivu ni oznake, lahko vidimo, da gre za sistem Focus Clutch, saj nad napisoma MF in AF lahko vidimo obroček, ki ga potisnemo na dol, če želimo uporabljati manualni fokus.

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih